Bikkjer som spiser bæsj!

Det finnes vel neppe noen mer ekkel uvane som hunder kan ha enn at de spiser sin egen og andres bæsj! Og i neste sekund så øser de av sin kjærlighet og markerer sin underdanighet til oss ved å slikke oss i ansiktet… Blææææh!!!

Første gang jeg oppdaget at noen av bikkjene våre spiste bæsj så ble jeg litt sjokkert, og tenkte faktisk at den bikkja måtte være fysisk eller psykisk sjuk! Men etterhvert så har jeg skjønt at dette er en ekkel, men ganske vanlig uvane hos hunder. Faktisk såpass vanlig at det også har fått en teknisk betegnelse i forskermiljøet; Koprofagi heter det så flott!

Mytene forteller at bikkjer spiser bæsjen sin for å skjule sin egen tilstedeværelse slik at de ikke blir oppdaget og tatt av naturlige fiender, og da refereres det selvsagt til adferd som bikkjene har arvet fra sin stamfar, ulven.
Nå er det jo ikke bare sin egen og andre hunders bæsj som er på menyen, men også katte-og hestemøkk er å betegne som delikatesse. Og igjen i følge mytene så er årsaken til dette at bikkjene mangler proteiner og vitaminer, og at de tilfører seg selv det de mangler ved å spise bæsj…

Men hva sier forskerene at denne ekle uvanen kommer av?

Saken er nemlig den at det finnes få vitenskaplige forklaringer på dette fenomenet, men teoriene som verserer er følgende: Problemer med næringsopptaket, mangel på proteiner og vannløslige vitaminer (ja, her er forskerne og mytene enige!), adferd som er arvet fra tispa som spiser valpenes avføring, inaktivitet/kjedsomhet, nysgjerrighet til saker som lukter sterkt, og rett og slett fordi de liker konsistensen, lukten og smaken. De fleste bikkjer har også et stort tyggebehov, og når vi mennesker kaster innpå en tyggegummi så snapper bikkja vår en bæsj!

Så er det store spørsmålet: Hvordan kan man fjerne denne uvanen?
Alle teorier forteller at den sikreste måten er å eliminere tilgangen på bæsj, altså stå klar med bæsjeposen eller spaden med det samme vår 4-beinte venn er i ferd med å krumme ryggen. Og hvis man får tatt bikkja “på fersken” med bæsj mellom tenna, og irettesatt den noen ganger, så skjønner den etterhvert at dette er en adferd som matmor og/eller matfar ikke ønsker at den videreutvikler. Men; Det jeg har erfart er at de smarteste bikkjene bare later som om de har gitt seg med å spise bæsj når jeg ser på dem, og når jeg snur ryggen til så jafser de i seg som aldri før… Møkkabikkjer – i ordets rette forstand!

Andre mer eller mindre gode tips for å få dem til å gi seg med bæsj-spising er: Strø pepper, tabascosaus eller parafin på bæsjen for at det skal smake vondt, tilsett B-vitaminer, proteiner, hvitløk eller eplecidereddik i fóret… Men det beste er nok å markere på en bestemt og konsekvent måte ovenfor hunden at dette er en uønsket adferd, samt sørge for at hunden får nok aktivitet og tyggeting slik at den ikke spiser bæsj fordi den kjeder seg.

Jeg anbefaler også å ta en prat med din veterinær, det er utrolig hvilke triks de har i jakkeermet!

Den gode nyheten er at det å spise bæsj ikke direkte skader hunden, men det gjør det jo ikke noe mindre ekkelt av den grunn…
Del gjerne deres erfaringer med meg her på bloggen, for dette er et tema som jeg veit at mange hundeeiere lar seg frusterere over. Supert hvis vi kan dele noen tips & triks som dere har erfart at funker!

Avslutningsvis et bilde av Gaia’s definisjon av et vannklossett…

Alle fotos: Dine Bilder.

bæsj-spising, koprofagi, bikkjer, som, spiser, bæsj

På kartet

Kommentarer


Hei! Bra ! Alle hundeeiere har vel vært borti dette, og det er vel som du sier noe man bør tenke på neste gang en hund slikker deg i ansiktet…… Jeg har hørt at det kommer av mangel på b.l.a. sukker…..

Hei! Mangel på sukker? Spennende teori som jeg ikke har hørt før! Kanskje det er flere som har hørt eller erfart det samme?

Ja, det er ganske “nasty” at hunder eter sin og andres bæsj. Bonzo bryr seg heldigvis ikke om denne typen “godis” fra andre hunder, men hestebæsj og bjørnebæsj er godtatt som snadder. Mulig enkelte raser er mer glad i å spise bæsj enn andre raser? Ikke vet jeg. Så flink Gaia er som bruker “vannklosett” haha :-))

Det spørs om badegjestene liker Gaia’s fine vaner med vannklossett… :o)
Ja, det med at bæsj-spising ligger mer for noen raser enn for andre har jeg også lest et sted. Har hatt malamuter tidligere og de var ikke spesielt opptatte av hundebæsj, men hestebæsj var skikkelig snadder! Det er iallefall min erfaring at det er veeeeldig naturlig for alaska huskyer…

jeg har opplevd dette mange ganger før, men oftes på valper? Har du noen erfaring, teorier eller kunnskap om dette??
Har også oppdaget at mange hunder liker å rulle seg i ekkle, illeluktene ting, er det bare mine hunder som er sære eller har andre opplevd det????

Ja, jeg har faktisk hørt at valper ofte spiser bæsj fordi de har lært dette av sin mor som spiser valpenes avføring. De får det rett og slett inn med morsmelken, og det blir en veldig naturlig ting for dem å gjøre. Og dette skjer allerede før de er 8 uker (og leveringsklare), så det er ikke noe å si på lærevilligheten! Så er det bare opp til oss å lære dem noe annet… :o) Når vi begynner å lære valpen til at det er galt å gjøre fra seg inne så kan vi også oppnå en “akutt bæsje-spising” ved at valpen bæsjer inne, den har lært at dette er galt, og spiser bæsjen for å skjule sporene før vi ser det og irettesetter den… Smarte typer!
Det at hunder ruller seg i illeluktende ting kan forklares med at den enten vil sette sin egen lukt på ting som lukter sterkere enn seg selv (merk at de nesten alltid gnir luktkjertlene på hals og nakke ned i det som lukter dritt), eller at den vil skjule sin egen lukt for ikke å bli oppdaget av fiender (arv fra ulven). Så det er nok ikke bare dine hunder som er sære der… :o)

Det er jo fremdeles næring og smak fra maten i avføring – antagelig er det noen bikkjer som utvider lukteundersøkelsen med å smake..
Jeg tror ikke hunder som får nok og riktig mat trenger å ete slikt, men det er godt mulig det er en form for snacks – akkurat som folk kan hundene ha lyst til å spise for mye… ;D

Mine bikkjer har det forskjellig – mora eter ikke egen eller annen møkk, men det gjør dattera…
Hun vet hun ikke har lov, men innimellom lurer hun seg til det – spesielt kattemøkk og viltmøkk.

Jeg er dominant , blir irritert og sier fra at det er uønsket – og hun har absolutt bedret seg med tiden, det er antagelig det eneste som har virkning også, i tillegg til å fjerne muligheten for å finne møkk..

Adferden er nemlig normal for hundedyr, i magre tider er det et ekstra kosttilskudd – så det er bare vi som ser på det som ekkelt og må finne måter å hindre det på… :D

Hei Anne!
Det er jo på en måte en viss trøst i det faktum at det er normal adferd, så får vi heller gjøre vårt ytterste for å fjerne møkka før “verstingene” finner den før oss! Samt passe oss for ivrige slikk i munnvikene… :o)

Jeg tar bare imot slikk på haka… ;D
Og jeg plukker møkk i hagan så ikke fristelsen skal bli for stor – på tur er mine store troll alltid i bånd, så jeg har litt kontroll… :D

Dette gjelder ikke bare hunder, men er egentlig ganske enkelt. Hunder har et fordøyelsesystem utviklet over ca 60 000-135 000 år.
Vi har endret en del på hunders utseende, størrelse de siste 15 000 årene, og enkelte egenskaper gjennom avlsarbeid. Vi har imidlertid ikke forandret på fordøyelsens evne til å nyttiggjøre seg mat.
Disse egenskapene er som de har vært i lang, lang tid. Vår tids moderne fôring har ikke endret på dette. Fordøyelsen er den samme, tennene er like, og instinkter og vaner rundt mat og spising er som før, den gang hunden skaffet seg sin egen mat.

De fleste hunde eiere i dag fòrer hunder på tørrfòr, og i Norge var det sist jeg undersøkte i 2008 ikke èt tørrfòr med mindre enn 37% vegetabilske proteiner. Dette fordøyer ikke hunden på samme måte (karbohydrater), noe somgjør at det er “lettfordøyelig” og mye kommer ufordøyd ut igjen.
Hunder er fra naturens side (sammen med flere andre dyrearter) slik at de da vil nyttegjøre seg maten ved å spise det engang til.

Våre hunder er heldige som har muligheten til å kunne få spesial dietter som tørrfòr, ved f.eks sykdom.
Diare, hjertesvikt (dårlig blodsirkulasjon, som gir dårlig fordøyelse) med andre kan med hjelp av enkelte tørrfòr gi hunden et lettere og lengre liv i noen tilfeller. Men stort sett er det en eiervennlig trend å tro at tørrfòr er det beste for friske hunder. Det trigger ofte sykdommer som allergier, og i dette tilfelle “adferd” vi mennesker ikke forstår eller syns er sjarmerende.

Det samme gjelder om andre hunders bærsj (eller kattebæsj som er ekstra smaktilsatt tørrfòr og derfor frister nesten mer for en hund) består av ufordøyde proteiner, i dette tilfellet stort sett vegetabilske proteiner, er tilgjengelig for hunden din. Hestebærsj er nesten en sikker “vinner”, samme med rådyrbæsj o.l. de finner i skogen. Det er vegetabilsk avføring som hunder liker å spise.

Det kan over tid utvikles til en nesten manisk vane, og det beste rådet mitt er å gi hunden hundemat bestående av animalske proteiner og fett så tidlig som mulig om hunden har tendens til dette. Det trenger ikke være vanskelig, men finnes hundemat som minner om leverpostei å få kjøpt som er utviklet siden 1975 til pelsdyr. Og det er bedre for hundens helse og trivsel også.

I tillegg er det mer animalsk protein i kattematen, så den kan faktisk være litt “snacksy” for bikkjene..
Katter tåler ikke så mye grønnfor som hunder, så egentlig er det slik: katter elsker kjøtt – hunder elsker fisk… ;D

Takk for kjempebra og lærerikt innspill!!! Veldig, veldig bra :o)

Hege Jacobsen snakker om hundemat som likner på leverpostei som er produsert i Norge siden 1975. Lurer meg på om det er Norwegian Polar hun refererer til.
Sjekk produsentens hjemmeside: http://www.norwegian-polar.no/

Jeg har tidligere brukt dette fóret, men det skapte noen problemer for min hund; han gikk ned i vekt og ble tynn. Veterinæren mente at min hund hadde overfølsomhet for protein. Da jeg gikk over til tørrfór foreskrevet av veterinær bedret det seg – med unntak av at han nå mer enn gjerne tar en snack i form av avføring.
Selv om jeg har hatt litt vekslende erfaringer med Norwegian Polar (tror egentlig det siste partiet jeg kjøpte av en forhandler som har gitt seg var gått ut på dato) anbefaler jeg det til de som har hardtarbeidende hunder (tjenestehunder, jakthunder, trekkhunder og søk- og redninghunder etc).

Hundens mindre gode vane med avføring tar jeg “the hard way” – lærer ham rett og slett med streng håndhevelse at dette ikke er akseptabel adferd. Og det fungerer; senest i dag stod han og dvelte ved en “snacks” før han bestemte seg for å la være å ta den. Da ble det ros og anerkjennelse å få!
Dersom du vil få slutt på adferden, gå systematisk til verks: vær tilstede og avbryt adferden sekundet før den oppstår.
Lykke til!

Hvis ikke Norwegian Polar funker på hundene deres så finnes det flere gode typer kjøtt/våtfòr på markedet. Jeg bruker kjøtt fra Vom & Hundemat og er veldig fornøyd med det. Den typen jeg bruker inneholder også endel laks som er bra for trekkhunder som er i årets mest hardtarbeidende tid akkurat nå. Mulig at det er dette fòrets høye smaklighet som gjør at bæsjen er ekstra attraktiv… :o)

hunden slutter med dette hvis du gir den melkeprodukter som kefir eller joggert.

- noen unger smaker på egen dritt i ei periode men dei fleste slutter med detta. Elles er det ei uting å la seg sleike i tryne av bikjene, enten eigen eller ares bikjer.

Bikkja mi får Biola og er bedre, men om det skyldes surmelken eller alderen er ikke godt å si… ;D

Gjett om jeg skal kjøpe Biola eller noe lignende i morra! Dette skal prøves på både gamle og unge i hundegården her :o)
Hvor lang tid tror dere hunden bør få Biola (eller lignende) før jeg kan forvente noen effekt? Og hvor mye gir dere pr. dag?

Holder på å bli helt gal av min hund som hele tiden må gnu seg inn i all mulig dritt og det som lukter råttent! Det er helt umulig å la hunden gå løs før alt er gjennomfrossent (så nå koser vi oss…). Hunden kommer full av kumøkk, kattemøkk og en gang kom han til og med drassende med et råttent skjelett av en gjedde på ryggen!!!! Men spiser møkk gjør han aldri…

Hei Finn! Det er IKKE morsomt når hundene får slike illeluktende uvaner! Hadde selv en malamute som var likedan, og råtten fisk og menneskebæsj var favorittene… Hun ga seg aldri helt med dette, men det avtok noe etterhvert som hun ble eldre og jeg fikk strammet henne opp for det x antall ganger.
Hvor gammel er din hund? Kan denne adferden ha noe med dominans å gjøre? Tenker at dominante hunder vil ha full kontroll på sitt revir, og dermed vil de sette sin lukt på det som lukter sterkere enn de selv gjør…?

Mange bikkjer elsker å rulle seg i illelukt, jeg tror de liker lukten rett og slett..

Det eneste som hjelper litegrann er nok å påpeke at man ikke liker det.

.Personlig tar jeg øyeblikkelig bikkja og rundvasker henne med lunkent vann og hundeshampo, skrubber skikkelig og når hun er kvitt all lukt får hun ros og god oppmerksomhet… :D

Det kan ha noe med rase og dominans, men den mest dominerende av mine gjør det ikke…
Det er dattera som både eter dritt og ruller seg i den – kanskje hun prøver å gjøre opprør mot sin sterke mor og dominerende eier..?

Det har absolutt bedret seg med alderen og konsekvent refsing av adferd – mulig Biolaen også gjør noe, den hjelper iallefall på mageproblemer… ;D

Jeg gir dem en skvett Biola oppå foret hver dag, forresten… ;D

vil du ha slutt på møkkspising, gi hunden ananas. Da slutter den i en lengere periode, eller for alltid..

Ananas!? Ok, da skal jeg prøve det også! Synes foreløpig ikke at biola gir noen redusert bæsje-spise-lyst, men bikkjene synes helt klart at det smaker godt!

Biola er veldig bra for magen til hunden også, særlig eldre hunder… :D
Mine får bare knekkebrødbiter som godbiter – de synes det er godt og det er beroligende for fordøyelsen… ;D
Jeg ville ikke våget å gi min gamle hund ananas, jeg tror ikke hun vil tåle det…

Ananas ! Ja, det støtter min oppfattning om at det kan være sukker/fruktose som mangler. Har ikke hunder som er plaget av dette i øyeblikket, men det kommer nok tenker jeg………..